Természeti értékek

termeszeti ertekekGöd mellett közvetlenül megtalálható a Dunának egy gyönyörű szakasza, amely kedvelt kirándulóhely a környéken.

 

 

A Svájci sétány, és a kavicsos Duna-part

A Szakáts kert és a hajdani alsógödi Dunai szabad strand közötti önkormányzati . tulajdonú partszakasz. Hossza mintegy 400 méter, É-D irányban.

A környék lakóinak kedvelt sétálóhelye a magas part oldalában húzódó, árvizektől védett, forrásokkal szegélyezett, hangulatos sétány.
A partszakasz déli végét, a Kossuth utca végén levő lejárót és környékét, (népies nevén a 11-est) a horgászok, a napozni, pihenni vágyók, az evezősök egyaránt szívesen keresik fel, a partszakasz kavicsos, alacsony vízállásnál jól járható. A terület az országos ökohálózat része.

A sétány története:

A XX század elején, Alsógöd parcellázása után készítette az Alsógödi Községfejlesztő és Szépítő Egyesület.

A Svájci sétányon levő Török Kút, az 1930-as években

  • Szakáts-kert

A kert története

A kertet a XX. Század elején alapította Szakáts Nándor, nyugdíjas minisztériumi főtanácsos. Virágzó gazdaságot működtetett, gyümölcsössel, halastóval, istállókkal.

A villaépület 1930 nyarán

A II. világháború után a területet államosították, a rendszerváltásig úttörőtábor működött benne. A közel fél évszázad alatt a természet visszafoglalta a területet, az egykori gazdaságból csak romos, többször átalakított épületek és a halastó maradt fenn.

  • Széchenyi-forrás (korábban Zsuzsi forrás), nevét Széchenyi Ödönről kapta ki a közeli Duna villában töltötte egyik nyarát

Az „Alsógödi Strand”

A terület Göd vízi életének a központja, csónakház és éttermek találhatóak rajta. A környék forrásokban igen gazdag, itt van a Széchenyi forrás, az 1930-as években kiépített forrásfejjel. Bár nem az ökohálózat része, de nagyon szép árnyas fák borítják. A Jávorka utcától a Duna közig tart, önkormányzati tulajdon.

Három közútról közelíthető meg: a Duna köz felől, a Béke út felől, és a Jávorka utca felől. Itt van a személyszállító átkelő hajó kikötője is.

A terület története

Mint a tulajdoni lapján ma is látható, „kivett strandfürdő” Régen Alsógöd Dunai strandja működött itt. A Széchenyi csárda, a vele egy épületben levő csónakházzal és kabinsorral ma is áll. ( http://szechenyicsarda.hu/ ) A strand az 1970-es években szűnt meg, az önkormányzat a szabad strandot 2010-ben újra megnyitotta. A rév régebben a Jávorka utca végéből indult, az árvizek miatt levonult, majd az egyik árvíz után itt maradt. A területen akadálymentes nyilvános WC épült, a sétány felújítására 2010 tavaszán kerül sor, pályázati támogatással. A víz 2009 óta folyamatosan végzett akkreditált laboratóriumi vizsgálatok szerint fürdésre kiváló.

A Széchenyi Csárda egy képeslapon (1930-as évek)

A terület déli részén a Gödi Sportegyesület kajakszakosztályának az edzőterme található, az épület jó állapotban van, az itt sportoló gyerekek létszáma 100 és 200 között mozog. http://kajakosok.hu/

Volt itt egy 120 évnél idősebb óriás diófa, melyet 1982-ben kivágtak. Még ma is több tájképen látható.

  • A Gödi Sziget, a kis Duna-ág és a parti sétány

A gödi Duna-part természeti értékekben gazdag, hangulatos része. A Jávorka utcától Szeszgyári lejtőig terjedő terület.

A gödi sziget, mely egyedi értékei miatt védelem alatt áll.

A sziget közel 8 hektár, természet-közeli állapotú, önkormányzati tulajdonú ártéri erdő. Országos jelentőséggel védett, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, áradáskor víz borítja épület nem áll rajta. ( http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6di-sziget )

A Sziget felső végénél található ártéri erdőben feltáratlan római kori őrtorony maradványai találhatóak. A sétány jelenleg állami tulajdon.

A Jávorka utcáról három parti ingatlan közelíthető meg: az előző fejezetben említett BME mérőtelep, az ELTE botanikus kertje ( http://www.elte.hu/god/ ) és a Piarista középiskola. ( http://www.g-piar.hu/)

A terület történelme

A környék a XX. Század elején és a két világháború között felkapott nyaralóhely volt, számos hírneves művésznek és tudósnak volt nyaralója, a parton. (Wigner Jenő fizikus, Huzella Tivadar orvos-botanikus, Arany László, stb) (Arany János a legenda szerint így írt erről: „Kiment a fiam Gödre, van neki ott egy gödre”

A Huzella család birtoka nem a szokásos államosítás során került állami tulajdonba, hanem egy végrendelet kapcsán. A végrendelet kikötéseiben szerepel, hogy az ingatlan csak oktatási célra használható. (Ma az ELTE botanikus kertje) (A villát jelentős mértékben átépítették.)

Egy téglagyár agyagbányája megmaradt gödrében saját forrás táplálta tó (a „Feneketlen tó”) található a kiság mellett, a parton. A tó és a kis-Duna közti terület városi rendezvényeknek ad otthont. Ugyanitt található a HM üdülője is, (közismert nevén a Csapatpihenő).

Forrás: www.godiek.hu és Wikipedia